Akupunktur

Kinesisk medicin och akupunktur har använts i flera tusen år i Kina. Det är en effektiv behandlingsmetod utan biverkningar som under senare år blivit uppmärksammad i övriga världen. I kinesisk medicin används ofta ordet obalans istället för sjukdom. När det blir blockeringar i kroppens eget energisystem, vår livsenergi som kallas Qi, uppstår obalans.

I Kinesisk medicin behandlas alltid grundorsaken, inte bara symptomen. Många olika symptom till synes oberoende av varandra kan ha samma grundorsak/obalans. En obalans kan uppstå genom fysisk påverkan, som trauma, en skada eller förslitning. En annan yttre påverkan kan vara kyla, hetta eller vind som invaderar kroppen och ger obalans. En obalans kan också uppstå av olika känslor som förblir för starka eller långvariga, t ex ilska, stress eller sorg. Det kan skada de inre organen och på så vis skapa sjukdom. Vi påverkas hela tiden av omvärlden, både psykiskt och fysiskt.

TCM återupprättar den ursprungliga harmonin i det aktuella organet/kroppsdelen, mellan organen och individens relation till sig själv och sin omgivning.

Behandling

Första mötet tar ca 1 ½ timma. Då ställer jag frågor om dina nuvarande symptom, sjukdomar, sömn, aptit, kost, levnadsvanor, mediciner mm. Jag tittar också på din tunga och känner på pulsen eftersom de speglar hur du och din kropp mår.

De övriga behandlingstillfällena tar ca 20min - 1 timma. Antalet behandlingar som behövs varierar. Man kan säga att en normal behandlingsomgång är 5-10 tillfällen och det tar 4-5 behandlingar innan man känner effekt. Vid akuta besvär kan det ibland räcka med en eller ett par behandlingar medan kroniska problem kan behöva upp till 10 eller fler tillfällen. Man kan säga att "ju längre tid man har haft besvär, ju fler behandlingar behövs". I de flesta fall är resultatet bestående. I andra fall kan det vara nödvändigt med underhållande eller nedtrappande behandling för att vara smärt- eller besvärsfri.

Utöver kroppsakupunktur använder jag också öronakupunktur, bland annat för behandling av olika beroendetillstånd, men även som komplement till kroppsakupunktur.

Risker och biverkningar är minimala. Känslan efter en behandling skiljer sig från person till person. En del känner sig lite trötta medan andra blir piggare, med de flesta upplever törst. Rekommenderas att dricka ett par glas vatten före och efter behandlingen. Det är viktigt att också ta det lite lugnt, inga större träningspass eller en kraftig måltid direkt efter en behandling.
Läs mer om akupunktur.

Kosmetisk Akupunktur


Rynkor och fåror i ansiktet är naturligt men ibland är livet lite extra tufft och lämna större spår efter sig. Vissa väljer då att ta till kniven eller botox som båda har sina biverkningar, med akupunktur kan du som mest få ett blåmärke.

Naturlig skönhet kommer inifrån. Mår man bra och har balans i kroppen så strålar man. I Kinesisk medicin kallar vi det för att man har Shen. Balansen rubbas tyvärr ofta på grund av vår livsstil som t ex stress, brist på sömn, kostvanor osv. Det kan finnas brister och/eller blockeringar i kroppen som gör att allt inte fungerar optimalt. Allt det syns i våra ansikten. Därför är det viktigt att behandla kroppen samtidigt som ansiktet.

Akupunktur har många olika positiva effekter på din kropp och din själ. Med andra ord på ditt inre och ditt yttre. De senaste åren har det blivit populärt att behandla rynkor, slapp hud, påsar under ögonen och andra skavanker i ansiktet med akupunktur. Behandlingarna lanseras som kosmetisk akupunktur, estetisk akupunktur, facial revitalisation acupuncture, facial rejuvenation acupuncture, som ansiktslyft utan kirurgi eller som ett naturligare alternativ till botox, runt om i världen.

I den kosmetiska akupunkturen ger vi alltid en individuell behandling, helt anpassad efter dina behov som balanserar de inre organen samtidigt som man stimulerar blodflödet upp till ansiktet så att hud- och bindvävscellerna får optimalt med näring och syre. Detta ger en vacker lyster i huden och en klarare blick. Man stimulerar också collagenproduktionen lokalt, vilket kan göra linjerna i ansiktet mjukare samt skapa spänst och ett litet lätt lyft.

Vid kosmetisk akupunktur behandlar man med många små hårtunna nålar som sätts i de områden av ansiktet där patienten vill ha en effekt. Den lokala behandlingen (ansiktet) kombineras med (den balanserande) kroppsakupunkturen. Det går också utmärkt att behandla i förebyggande syfte, för att bibehålla hälsa och ungdomlig spänst. För full effekt krävs oftast en kur på minst 10 behandlingar. Dessa bör läggas 1-2 ggr/vecka för bästa möjliga resultat. För att bibehålla effekten rekommenderas sedan ett återbesök helst var 6:e eller 8:e vecka. I förebyggande syfte kan 4 – 6 behandlingar per år räcka.

2016-04-19 © Majlis Carlsson